Evde saç boyama sırasında kullanacağınız saç boyaları doğal içerikli olmadığından, çok sağlıklı olmasa da en iyi olanı tercih edilmelidir. Bu boyaların içerisinde saç tellerine tutunmalarını sağlayacak pigmentler bulunur. Bunlar kimyasal özellikte olduğundan, bazı hasarlara sebep olabilir.
Saç boyama sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Boyalar uygulandıkları bölgede içinde bulunan kimyasallar sebebiyle kaşıntı yaratabilirler. Saçlarını düzenli olarak boyayan kadınların saç uçlarında kurumalar ve kırılmalar meydana gelir. Boyamanın amacı saçlara renk vermektir. Erken saç boyatan kişiler, erken dönemde saçlarının yıpranmasına sebep olurlar. Bu yüzden saçlar gerekmedikçe boyanmamalıdır. Boyanın asıl amacı beyaz renkte ki saçların kapatılmasıdır.
Evde saç boyama nasıl yapılır?
* Öncelikle hangi saç rengini istediğinizi ve saçınıza uygun olabilecek bir tonu seçmeniz gerekir.
* Saçlarınızda beyazlar varsa, bunları kapatabilecek özellikteki boyaları tercih etmelisiniz. Koyu renk saçlarınıza sarartıcı içeren renkler tercih etmeyiniz. Bunu yaparsanız turuncu renklerde bir saça sahip olabilirsiniz.
* Saç boyasının seçiminden sonra, saçlarınızın bu kimyasal işleme hazırlanması gerekecektir. Saçların sağlıklı olması başarılı sonuç alınmasına neden olur. Boyamadan önceki hafta E vitamini, B vitamin, avokado yağı, badem yağı gibi ürünlerle saçınıza bakım yapmalısınız. Saçlarınızda kırıklar varsa bunları temizletmelisiniz. Çok kuru olan saçlara boya yapmak için beklemenizi tavsiye ederiz.
* Saç boyasının rengini doğru olarak tercih ettiğinize göre, kullanmanız gereken boyalar yıkanınca çıkan cinsten olmalıdır. Bu tür boyalar 28 yıkama boyunca canlılıklarını koruyabilirler. Boyanızın içerisinde bakım paketi varsa, boyamaya başlamadan önce bunu uygulamalısınız.
* Saç boyasının kullanım talimatlarını okuyarak, bunlara göre hareket etmelisiniz. Tüm malzemelerinizi hazırlayarak işleme başlayınız. Boyanın kıyafetlerinizde lekeye sebep olacağını unutmayınız. Saç boyasının değebileceği alın, yanak gibi istenmeyen bölgelere vazelin sürünüz. Bunu yaparsanız, boyadan sonra leke kalmayacaktır. Boyayı uygularken eldiven kullanınız. Cereyanın olduğu ve ateşin olduğu yerlerde boyalı saçla beklemeyiniz. Bu saç rengini etkileyecek bir unsurdur. Saçınızda boyayı bekletme süresini aşmamaya dikkat ediniz. Uzun süre bekletilen boyalar, istenilen sonucu vermeyecektir. Boyalı saçları geniş tarakla tarayınız. Bütün tedbirlere rağmen boya bulaşan cildinizi hemen pamuğa döktüğünüz şampuanla temizleyiniz. · Boyama işleminin ardından saçlarınıza şekil vererek, saç renginizi korumak için, klor ve güneşten uzak durmanız, kurutma makinası, fön gibi cihazlardan mümkün olduğu kadar kaçınmalısınız. Saçınızın rengini parlak tutmaya yardımcı olacak saç bakım ürünleri kullanmalısınız.
Saç boyama işlemi gerçekleştirilmeden önce yapılması gerekenler nelerdir? Saç uzmanı gözüyle inceleyip konunun detaylarına bakalım…
Burada bir kaç önemli hususu maddeler halinde sıralamak gerekirse;
1. BOYA İŞLEMİ UYGULANACAK SAÇIN RENK ANALİZİDİR ( Doğal bir saç mı? Yoksa öncesinde uygulanmış bir boya var mı? Var ise saçın dibi çıkmış mı? Dipten çıkan doğal saç rengi nedir? gibi... )
2. BOYA İŞLEMİ UYGULANACAK SAÇIN BEYAZ ORANI NEDİR?
3. BOYA İŞLEMİ UYGULANACAK SAÇIN SAÇ TELİ ANALİZİ ( İnce telli saç yapısı – kalın telli saç yapısı gibi )
4. BOYA İŞLEMİNDE UYGULANACAK RENK NEDİR?
Bu analizler sonucunda boyanmak istenilen renk uygulanmalıdır. Zira yanlış yapılan analizler sonucu uygulama sonrası hüsranla karşılaşabilir ve kendinizi kuaför salonuna atmak zorunda kalabilirsiniz.
Saç boyası uygulamada 2 önemli kural vardır…
1.si BOYALAR ARASINDA HİYERARŞİ VARDIR.
2.si BEYAZ SAÇ BİR TON DAHA AÇIK TUTAR.
Gelelim detaylara Saç boyalarının numaraları aşağıdaki gibidir...
1 – Siyah
2 - Kahverengi
3 – Koyu Kahve (Koyu Kestane)
4 – Kahve ( Kestane)
5 – Açık Kahve ( Açık Kestane)
6 – Koyu Kumral
7 – Kumral
8 – Açık Kumral ( Koyu Sarı)
9 – Sarı
10 – Açık Sarı
Profesyonel Kullanım Boyalarda ve Market Tipi Ev Boyalarında Bu İsimler Marka’dan Markaya Değişebilir Ancak Renkler Genel Olarak Aynıdır. Yine Marka’dan Markaya Bir ya da İki Ton Oynama Olabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz iki kurala göre 1 numara en güçlüdür ve ondan sonraki hangi numara olursa olsun 1 numarayı değiştirmez.
Yani siyah tonda boyanmış bir saça 10 numaralı boyayı vurmanız hiçbir şey değiştirmez.
Ana Renkler; Kırmızı,Mavi ve Sarıdır. Doğada bulunan tüm renkler bu üç ana rengin değişik ölçülerde karışımından oluşmuştur.
Ara Renkler; Yeşil, Turuncu, Mordur. Ana renkleri birbirleriyle eşit miktarda karıştırdığımızda ara renkleri buluruz. Işığın içersindeki depo olmuş renkleri birleştirdiğimizde renk çemberi meydana gelir.
RENK GRUPLARI
Renkleri şiddetlerine ve insanlar üzerindeki ruhsal etkisine göre iki gruba ayırabiliriz.
1-Sıcak renkler: Kırmızı (Kızıl), Turuncu (Bakır), Sarı( Dore)dir.
2- Soğuk renkler: Mavi (Küllü), Yeşil (Mat), Mor (İrize veya Viyoledir)
( KATALOG BİLGİSİ ) Katalog Kullanma;
Tüm saç boyama uygulamalarında öğrenme ve uygulamada kullanılan katalog tüm renklerin ton ve yoğunluklarını kontrol etmeyi kolaylaştırır. Ana ton ve istenilen renk en iyi katalogdan tespit edilir.
ORJİNAL RENK: Kimyasal işleme tabi tutulmuş yada doğal saç rengidir.
İSTENİLEN RENK: Derinlik,ton,yoğunluk...
Derinlik (Seviye): Rengin açıklık yada koyuluğu anlamına gelir. Seviye derece olarak ifade edilir. 1 ile 10 arasında değerlerle ölçülür. 1 en koyu değer 10 ise en açık değerdir.
1 ve 2 en koyu değerdir. ( Siyah , Kahverengi )
3 ve 7 arası orta tondaki değerlerdir.
8,9,10 ise en açık renklerdir.
5 ile 7 arasındaki renkler genellikle en kırmızı pigmentler içerir.
Ton: Bir rengin ışığın etkisiyle koyudan açığa doğru gösterdiği değerlerdir. Sıcak ve soğuk sınıflandırmalar arasındaki belirleyici faktör gözle görülür. Doğal saç renk tonudur. Kırmızı ve Sarı tutamlar içeren saç sıcak olarak ifade edilir. Mavi ,Mor ve Yeşil tonları içeren saç soğuk olarak ifade edilir.
TEMEL RENKLER ( ANA RENK SEVİYELERİ )
1-Siyah
2-Kahverengi 3-Koyu kestane
4-Kestane
5-Açık kestane
6-Koyu kumral
7-Kumral
8-Açık kumral
9-Sarı
10-Açık Sarıdır...
YANSIMALAR ( TAMAMLAYICI RENKLER )
1-Küllü
2-İrize 3-Dore
4-Bakır
5-Akaju
6-Kızıl
7-Yeşildir...
RENKLERİ OKUMA BİLGİSİ ( BOYA ÜZERİNDEKİ RAKAMLARIN ANLAMLARI )
Birinci rakam: Temel rengin (ana rengin) derecesini gösterir. (Seviye, Derinlik)
İkinci rakam: Esas ara rengi gösterir.En kuvvetli tondur. (Yoğun yansımadır) Saça hakim olan renktir.
Üçüncü rakam: İkinci ara rengi gösterir. Esas ara rengi destekler. Yan yansımadır.
Not: İlk rakam temel renktir. Noktadan sonra gelen rakam yoğun yansıma, noktadan sonra gelen ikinci rakamsa yan yansımadır.
Eğer noktadan sonra gelen ikinci sayı birinci sayı ile aynı ise bu tonun iki kez yoğun olarak kullanıldığı anlamına gelir.
Eğer noktadan sonraki sayı 0 (sıfır) ise yansıma renk hafif demektir. Yani ton açılmıştır. Noktadan sonra gelen 0 (sıfır) yansıma numarasının önündeyse yansımanın azlığını gösterir. Örn: 7.01
Noktadan sonra gelen 0 sonda ise yansıma rengin yoğun olduğunu (Çokluğunu) gösterir. Örn:8.30
Boya üstünde tek rakam varsa derinliktir.
Noktadan sonra 00 (iki sıfır) varsa Temel renk çok yoğun demektir. (İnatçı beyazlarda iyi sonuç elde edilir) Örn: 7.00 6.00 gibi
Örnekler: 8.3 Açık Kumral Doredir. Örn: 9.1 Küllü Sarıdır.
BOYA İŞLEMİNDE UYGULANACAK YÖNTEM VE TEKNİKLER;
DİP BOYAMA
Saç uçlarına uygun (Röfle yoksa) boya seçimi yapılır. Eğer diplerde beyaz varsa 20 volüm, %100 beyazı varsa 10,15 yada 20 volum hidrojen peroksitle boya hazırlanarak saça sürülür.Dipler koyu uçlar açık ise ve beyazı yoksa 30-40 volüm hidrojen peroksit kullanılmalıdır. (Saçın koyuluğuna ve istenilen renge bağlı olarak hidrojen peroksidin etki derecesi ayarlanır) Uçtaki renk açıksa dipten çıkan renk koyuysa uç renginde boya seçilir. 30 volumle karıştırılarak saça sürülür. 30 dk sonra hafif sulandırılarak dipteki boya uçlara çekilir. 5 ile 7 dk bekletildikten sonra saçtan boya akıtılır.
Not: Saç uçları sarı ise dip boyası yaparken küllü sarı kullanılmalıdır. ( Eğer dore sarı istenmiyorsa ) Saçta çok açık sarı röfleler varsa dip boyası yaptıktan sonra saç uçları ıslatılarak boya akıtılmalıdır. Böylelikle röflelerin yeşermesi önlenir.
KENDİ RENGİNDEN KOYUYA BOYAMA
Saç incelenir. İstenilen renk sorularak belirlenir. İstenilen renk boya seçimi yapılarak 20 volum hidrojen peroksitle karıştırılır ve saça sürülür. 35 dk bekledikten sonra saçtan boya akıtılır. PH derecesi 4.5 yada 5.5 olan şampuan ve krem uygulanır.
Not: Eğer saç sarıysa ve ilk defa kızıla boyanıyorsa pigmentasyon işlemi yapılmalıdır.
Pigmentasyon: İstenilen renk boya suyla yada düşük volumle hazırlanır ve saça sürülür.10 dk bekletilir.Bu işleme pigmentasyon ( ön boyama işlemi ) denir. İnatcı beyazlarda yoğun beyazlarda ve ilk defa kızıla boyanacak saçlarda yapılmalıdır. Ayrıca önce ortalar ve uçlara sürülmelidir. Daha sonrada diplere sürülmelidir. Yani vücut ısısı dikkate alınmalıdır.
KENDİ RENGİNDEN AÇIĞA BOYAMA
Boyanmış bir saçsa önce açıcı ile açmak gerekir. Doğal bir saçsa açıcıya gerek yoktur. Boya ilede istediğimiz renge ulaşabiliriz. Doğal saç ise müşterinin istediği renkte boya seçilir. 20, 30, 40 volüm hidrojen peroksitle karıştırılır. Önce ortalar ve uçlara daha sonrada diplere sürülür. 35 dk.beklettikten sonra saçtan boya akıtılır.
BEYAZ KAPATMA
Saçta % 30 a kadar beyaz varsa istenilen renge destek renk ( temel renk) sıkılmasına gerek yoktur. % 30 ile % 50 arası beyazı varsa 4/1 tüp temel renk 4/ 3 tüp ise istek renk sıkılmalıdır. En fazla 20 volüm hidrojen peroksitle karıştırılarak saça sürülmelidir.
NOT: Temel renklerde destek renge gerek yoktur. Çünkü %100 beyaz kapanır. Örn: 6.66 (koyu kumral çok yoğun kızıl) saçı boyanacaksa 4/1 tüp 6 numara destek renk kullanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder