8 Eylül 2015 Salı

Güzellik&Bakım (El&Ayak Bakımı - Manikür&Pedikür)

Merhaba güzel takipçiler :))) bir başka Güzellik&Bakım postu ile karşınızdayım. Hepimiz biliyoruz ki el ve ayak bakımı hem sağlığımız hem de dış görünümümüz için önemli. Kendimizi ifade ederken kullandığımız beden dilimizde eller büyük önem taşır. Tabii bu noktada bakımlı eller ön plana çıkar. Bakımlı olmanın önemli şartlarından biri de manikür ve pedikür uygulamasıdır. Günlük hayatımızda vücudumuza olduğu gibi el ve ayak bakımına da önem vermeliyiz. Kışın soğukla, yazın da sıcakla her an temas halinde olan eller ve tırnaklar yaşımızı yüzümüzden daha çabuk ele veriyor. Bunun yanı sıra, sürekli yapılan diyet kürleri de vücuttaki albümin ve mineralleri yok ederek, tırnaklarınızın kolayca kırılmasına ve yumuşamasına sebep oluyor. Ellerin ve tırnakların ültraviyole ışınlarına ve serbest radikallere karşı dayanıklı olmaları için bakımlarına özen gösterilmesi gerekiyor.



El Estetiği Hakkında... 

Hava kirliliği, güneş ışınları, kötü hava koşulları gibi olumsuz etkenlerden ellerinizin de etkilendiğini biliyor muydunuz? 

Bakımına dikkat edilmeyen ve hoyratça kullanılan eller, yüzünüzden daha çabuk yaşlanıyor. Yaşlanmasının en önemli belirtisi ise derisinin diriliğini kaybetmesi ve üzerinde açık kahverengi lekeler oluşması. Kozmetik cerrahide bunun çaresi var. Lazer operasyonuyla, ellerin üzerinde oluşan lekelerin tümü yok edilebiliyor. Bu aşamaya gelmeden önlem alınması da olası. El derisinin kırışmasına ve leke oluşmasına karşı üretilmiş birçok özel ürünü piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz. Temizlik için nemlendirici ya da krem içeren el sabunlarını tercih edin. Ellerinizi yıkadıktan sonra kuruluk hissediyorsanız, nemlendirici bir kremi masaj yaparak uygulayın. Doğal ürünlerin yanı sıra markaların da el nemlendirici ürünleri bulunuyor. Güneş ve kötü hava koşullarına karşı koruyucu krem sürün. El derinizde sertleşme varsa, AHA’lı ürünlerle bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Leke oluşumunu engellemek için retinol, A, C ve E vitaminleri içeren bakım kremlerini kullanın...



"PROBLEMLİ TIRNAKLARA ÇÖZÜMLER" 

Tırnak kırılmasına ne iyi gelir? Kırılan ya da ayrılan tırnaklarınızı kuvvetlendirmek için ne yapmalısınız? 

Tırnaklarınız ince ise, tırnak kırılması kaçınılmaz sonuçtur. Tıpkı saç kırılmaları gibi tırnak kırılmaları da sağlık sebeplerinden dolayı gerçekleşir. Bu nedenle tırnak kırılmalarını önlemek için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir. Sağlıklı beslenme vücudumuzun diğer organlarını olduğu gibi tırnaklarımızı da besler ve güçlendirir. Tırnak kırılmasına genel olarak belirli kalsiyumların eksikliği neden olur. Bu noktada özellikle A ve C vitamini içeren besinleri almamız gerekmektedir. Bununla beraber vücuttaki su eksikliği de tırnakların zayıflık sebebidir. Günde en az 8 bardak su içerek tırnak sağlığımızda katkıda bulunabiliriz. Fazla uzatılan tırnakların temizlenmediği taktirde kırılması gayet doğaldır. Bu nedenle tırnaklar en az haftada bir kesilmeli yada törpülenmelidir. Fazla kimyasal kullanılması da tırnakların direncini düşürür. Bu nedenle aseton kullanımı da sınırlı olmalıdır. Kalsiyum eksikliğinin ya da düzensiz beslenmenin neden olduğu tırnak kırılmalarının diğer önemli nedeni ise kuru tırnaklardır. 



Kırılan tırnaklar için en iyi çözüm yağlar ve losyonlarla onlara iyi bir bakım sağlamak. Tırnaklara derin bir terapi vermek için 10 dakika süreyle ılık zeytin yağında bekletebilirsiniz. Yüzeysel uygulanan tırnak güçlendiriciler pek işe yaramıyor ve malesef nemlendiricilerin nüfuz edilmesini engelliyor. Soya proteininin de tırnaklar üzerinde çok faydalı etkileri mevcut, özellikle soya sütü ve tofu ya da günlük olarak B Vitamin ailesinden gelen ‘biotin’ alabilirsiniz. Ya da yumurta sarısı veya maya yiyerek bu ihtiyacı karşılayabilirsiniz. 

Tırnak kırılması nasıl önlenir? Tırnak kırılmasını önlemek için tırnakları güçlendirmeye yönelik bir yol izlenmeli. Sağlıklı beslenmenin yanında evde yapabileceğiniz bir karışımla tırnaklarınızı sağlıklı hale getirebilirsiniz. Bir tas ılık suyun içine bir tatlı kaşığı limon suyu, bir çorba kaşığı tuz, bir çay kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı sirke koyduktan sonra ellerinizi bu suyun içinde tutabildiğiniz kadar tutun. Bu uygulamayı düzenli olarak her akşam yapmaya devam ettiğiniz takdirde tırnaklarınız çok güçlendirecektir. Ayrıca 'Tırnaklarım daha çabuk nasıl uzar?' sorusunun yanıtını da bu karışımla almış olacaksınız. Tırnaklarınızı badem yağı ve limon suyu ile ovun. Bu formülün ölçülerini artırıp ayaklarınız için de uygulayabilirsiniz. Tarif edildiği şekilde yapacağınız uygulamalar sayesinde tırnaklarınız güçlenecek ve kırılmaları önlenmiş olacaktır. 



Bitki Bilim ve Güzellik Uzmanı Suna Dumankaya'nın çabuk kırılan ve sararan tırnaklar için limonlu bakım önerisi; İşte çabuk kırılan tırnaklar için limonlu bakım... 

Tırnaklarınızın güçlenmesi için ılık suyla dolu bir kâsenin içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve yarım limonun suyunu koyun. Tırnaklarınızı 10 dakika bu karışımın içinde bekletin. Sıktığınız limonu atmayın. Bu uygulamadan sonra tırnaklarınızı limonun posasının içinde bekletin. Böylece tırnaklarınızdaki sarılık yok olacaktır. Ayrıca her gece yatmadan önce 1’er çorba kaşığı badem yağı, limon suyu ve zeytinyağını karıştırın. Bu karışımı tırnaklarınıza sürün. Ardından pamuklu eldiven takıp yatın. Bu formül tırnaklarınızı güçlendirecektir. 

Tırnak Hastalıkları: 

Uzmanlar tırnaklarınızın size gönderdiği 8 önemli mesajı şöyle sıralıyor; Tırnakta oluşan hastalıklar rahatsız vermesinin yanında estetik açıdan güzelliği bozan faktörlerdir. Tırnaklarda görülen bozuklukların en sık nedeni mantar enfeksiyonu olmakla birlikte, bakteri enfeksiyonları da tırnaklarda bozukluk yapabilir. Sistemik hastalık kaynaklı tırnak bozuklukları, tırnak enfeksiyonlarından oluşan rahatsızlıklar, tırnaktaki ur sebebi ile oluşan hastalıkların yanı sıra bir çok genetik hastalıkta da tırnaklarda çeşitli bozukluklar görülebilir. Sağlıklı bir tırnağın rengi dokunulduğundan pembe- pembemsi beyaz olmalıdır. Eğer tırnaklarınız mat ya da çizgi çizgi başka bir renkte ise malesef gizli bir sağlık probleminiz olabilir. 

 • Yeşil tırnaklar, bakteriyal enfeksiyonun göstergesidir. 
 • Kırmızı çizgiler, kalp kapağı enfeksiyonunun işareti olabilir. 
 • Mavimsi tırnaklar, kandaki oksijen seviyenizin düşük olduğunu gösterir. 
 • Mat tırnaklar, vitamin eksikliğinin işaretidir. 
 • Beyaz tırnaklar, hepatit gibi karaciğer hastalıklarının belirtisidir. 
 • Koyu renk şeritler, yaşlanma ve konjestif kalp yetmezliği ile bağlantılıdır. 

El ayak tırnak bakımını yapmayan insanların çeşitli tırnak hastalıklarıyla karşılaşması da mümkün. Tırnaklarınızı iyice temizleyin ve hangi renkte olduğunu görün, tırnaklarınız size bir şeyler söylüyor olabilir. 

Genelde görülen ve ileri hastalık derecesinde olmayan cerrahi müdahale gerektirmeyen bazı tırnak rahatsızlıkları; 

Tırnaktaki beyaz lekeler neden olur? 


Tırnaklarda bir çok hastalık meydana gelir. Bunlardan en önemlileri tırnak mantarları, tırnak batmalar ve tırnak kırılmaları olarak sayılabilir. Tırnaklardaki beyaz lekeler ise tam olarak, hastalık kabul edilemez. Bilimsel olarak lökoniki olarak isimlendirilen bu durum genel olarak hafif bir seyirdir. Nadiren de olsa ciddi durumlara işaret edebilir. Çoğu kimse tırnaklardaki beyaz lekeleri vitaminsiz kalmakla ilişkilendirir. Oysa bu lekelerin vitamin eksikliği ile ilgisi yoktur. Tırnaklardaki beyaz lekelerin oluşmasındaki ana neden çinko eksikliğidir. Çinko tırnak lekelerinin yanı sıra bağışıklık sistemi zayıflıklarından kaynaklanan hastalıklar, yaraların geç iyileşmesi, sancılı adet, sivilce, büyüme ve gelişme gerilikleri ve kısırlık gibi çeşitli problemlere de yol açmaktadır. Bu nedenle tırnaklardaki beyaz lekeler ciddiye alınarak doktora başvurulmalı. 



Tırnak mantarı nasıl tedavi edilir? 

Tırnak mantarı, tırnakların rengi değiştiğinde fark edilen bir hastalıktır. Yalnızca ilaçlı tırnak cilaları veya antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilir. El tırnakları için tedavi süresi 3 ile 6 ay iken, ayak tırnakları için tedavi bir yıla kadar uzayabilmektedir. Gelişen teknoloji ile pek çok hastalık gibi tırnak mantarı da daha kolay tedavi edilmeye başladı. Tırnak mantarı için lazer tedavisi de uygun görülebiliyor. 



Tırnak batması nasıl tedavi edilir, evde çözümü var mıdır? 

Tırnak batması dayanılmaz bir hal aldığında evde uygulayabileceğiniz bir takım çözümlerden bahsetmek mümkün. Fakat bunlar maalesef geçici çözümler. Tırnak batmasına evde çözümün en kolay ve masrafsızı, tırnakların uç alt kısımlarına pamuk sıkıştırmak. Tırnağınıza pamuk sıkıştırmadan önce ayağınızı iyice temizleyip tırnak batması için kremlerden birini veya baticon kullanabilirsiniz. Bu acıyı da hafifletiyor. Bu pamuk sıkıştırma işlemini yaklaşık bir hafta tekrarlamanızı öneriyorum. Her türlü dış etkene maruz kalan ellerimizin itinalı bir bakıma ihtiyacı vardır. Zarif,düzgün,bakımlı el ve tırnaklar için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz. İlk iş ellerinizi yıkadıktan sonra yumuşatıcı krem kullanmak ve haftada bir gün manikür idealdir. 



EL BAKIMININ PÜF NOKTALARI...

-Bakım kremleri tırnak etlerini yumuşatır. 

-Tırnaklarınızın nefes alması gerekiyor,bu yüzden sürekli ojeli olmamasına dikkat edin. 

-Ellerinizin yumuşacık olmasını istiyorsanız;iki çay kaşığı bal ve yarım limon suyunu karıştırarak ellerinize sürün. 

-Elleriniz çok fazla terliyorsa soğuk suyun altına tutun, soğuk su kan dolaşımını kısa sürede düzenler ve terlemeyi önler.



Manikür Malzemeleri Nelerdir? 

Tırnak pensi: Bu araç, tırnağın uç kısmını kesmek için kullanılmaktadır. Mutlaka keskin olmalıdır. Ayrıca alırken, paslanmaz malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin. 

Törpüler: Kesmiş olduğunuz tırnaklarda, eğri bir kısım kaldıysa bunu düzeltmek için kullanılır. Kimi kişiler, makas kullanmadan doğrudan törpüyle de şekil vermektedir. Olabildiğince esnek bir törpü almaya özen gösterin. Tırnak törpüsü, çelikten yapılmıştır. Zımparalı törpülerden biridir. Duyarlılığı diğer törpülere göre daha azdır. 

Krong: Bu aletin, üç biçimini bulabilirsiniz. Bunlar metal, ağaç ya da plastikten yapılmış kronglardır. İşlevi, tırnağınızın kenarında biriken, ölü deriyi itmektir. Bu sayede, o bölge açılmış olur. 

Et makası: Bu alet, tırnak kenarlarında bulunan ya da tırnağın dip kısmında birikmiş olan fazla etin alınmasında kullanılır. Dikkatli kullanılmadır. Eğer çok fazla deri keserseniz, kanamanın yanı sıra, deri de hassasiyete de yol açarsınız. 

Et pensi: Bu alet, makasla kesmiş olduğunuz tırnakların kenarında kalan etlerin temizlenmesi ve bölgeye pürüzsüz bir his vermek için kullanılır. Eğer batık tırnağınız ya da nasırınız varsa, bunların çıkarılması için de kullanılmaktadır. 

Parlatıcı: Bu alet, plastik ya da kemikten yapılır. Sapı dışındaki diğer bölümleri, güderi ile kaplanmış vaziyettedir. Dışa eğimli bir yapısı vardır. Tırnak üzerinde bulunan çıkıntıların düzeltilmesinde işe yarar. Ayrıca kullanırken yapılan hareket sayesinde, hem kan dolaşımını düzeltir, hem de tırnağın parlamasına neden olur. 

Manikür kabı: İçine belli sıcaklıkta, solüsyon içeren sıvıyı koyacağınız kaptır. Ellerinizi yumuşatmak için belli bir süre içerisinde bekletmeniz gerekir. 

Krem: Manikürden sonra kullanacağınız nemlendirici krem, cildinize iyi gelecektir. 

Bunun dışında kullanılan manikür malzemeleri; Aseton, pamuk, masaj kremi, kağıt havlu, manikür yastığı ve tırnak güçlendiricidir. Ayrıca, manikür sonrası, mikrop kapmaması için dezenfekte etmeniz gerekir. Alkol içeren solüsyonlardan kullanırsanız, bu işi halledersiniz... 



EVDE MANİKÜR NASIL YAPILIR? 

Kadınlar için estetik görünümün vazgeçilmezi olan manikürü kuaförünüzde yaptırabileceğiniz gibi evde kolay bir şekilde aşamalandırılarak kendinizde yapabilirsiniz. Manikürün temel amacı, bakımlı ve sağlıklı tırnaklara sahip olmaktır. 

Bu işlemi fazla vakit ayırmadan, pratik bir şekilde evde uygulamak için şu aşamalar yapılabilir; 

 - Öncelikle, tırnakların tüm oje ve boyalardan arındırılması gerekmektedir. Bir asetonlu pamuk tırnaklar silinir ve iyice temizlendiğinden emin olunur. 

 - İlk aşama tamamlandıktan sonra, ellerin kesinlikle kuru olması gerekir ve tırnak kısaltılacaksa, törpü ya da tırnak makası ile kısaltılır. İstenilen şeklin verilmesi için törpülenir. Küt tırnak ya da yuvarlak tırnak şekli tercih edilebilir. Törpü seçimi de oldukça önemlidir. Tırnağı törpülemek için cam törpü kullanılması daha yararlı olacaktır. Kağıt törpüler ise tırnak yüzeyini parlatmak için oldukça faydalıdır. Tırnağa daha sağlıklı bir görünüm kazandırır. Törpüleme işlemi her seferinde aynı yöne doğru yapılmalıdır. Aksi halde tırnağa zarar verebilir. 



- Törpüleme işlemi bittikten sonra, tırnaktaki ölü deriden kurtulma aşamasına geçilir. Bunun için bir kütikül çubuğu kullanılır. Bu kütikül çubuğu ile tırnak etleri geriye doğru itilir. Bu etler çok fazla ittirilmemesi gerekir, aksi takdirde tırnak etinin kanamasına neden olabilir. Geriye ittirme işleminden sonra tırnak etlerini yumuşatmak ve daha sonraki kesme aşamasına yardımcı olmak için tırnak etlerine vazelin ya da yumuşatıcı özelliği olan bir krem veya losyon sürülür. 



- Daha sonra eller manikür suyunda 3 – 4 dakika kadar bekletilir. Manikür suyunun önceden hazırlanması, manikür sırasında kişiye kolaylık sağlayacaktır. (Suyun ısısı elinizi yakmayacak derecede olmalı suyun içerisine granül sabun, vazelin, limon suyu, lavanta esansı gibi güzel kokulu yağlar koyabilirsiniz.) Tırnaktaki renk dengesini sağlamak için suya birkaç damla limon suyu sıkılabilir. Daha sağlıklı tırnaklar için ise suya bir çay kaşığı kadar zeytin yağı eklenebilir. Zeytin yağındaki e vitamini tırnakları besleyecektir. 

- Tırnaklar suda bekletildikten sonra eller kurulanır. Ölü deriden kurtulma işlemine geçilir. Bunun için tırnak etine özel bir et makası kullanılması gerekmektedir. Etleri çok derine inmeden kesmek gerekir. Bu işlem de tamamlandıktan sonra manikür bitmiş olacaktır. Daha sonra eller nemlendirici ile nemlendirilir. İsteğe bağlı olarak koruyucu bir tırnak cilası ya da oje uygulanabilir. Manikür sırasında kullanılan araçları da işlem bittikten sonra alkol ile temizlemek daha hijyenik bir kullanım sağlayacaktır. 



Evde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır? 

Ayaklar vücudumuzdaki en önemli organlarımızdan biri. Ayak bakımı sağlığın en önemli göstergesidir. Gün içinde sürekli ayakkabı ve çorap içinde kalan, dolayısıyla da hiç hava almaya ayaklarımız, yalnızca yaz aylarında değil, kış aylarında da bakımlı olmalı. 


ETKİLİ AYAK BAKIMININ PÜF NOKTALARI...

-Ayaklarınıza özellikle topuk kısmına losyon ve nemlendirici ürünlerle masaj yapın. 
-Krem sürerken tırnak etlerine sürmeyi ihmal etmeyin. 
-Topuklarınız sert ise yatmadan vazelin sürün ve pamuklu çorap giyin. 
-Ayaklarınızı dinlendirmek için sıcak su içine lavanta çiçeği yağı ekleyin,yorgunluğu alır.
-Ayaklardaki ölü deriler için peeling yapan bakım ürünleri kullanabilirsiniz. 



Bakımlı ve sağlık bir ayak bakımı ise şöyle gerçekleşiyor; 

 -Ayağınıza büyük veya küçük gelen ayakkabıları tercih etmemelisiniz. 

 -Yanlış seçilmiş bir ayakkabı nasır ve benzeri oluşumlarla hem canınızı yakacak hem de ayaklarınızın bakımsız bir görünüme sahip olmasına sebep olacaktır.

 -Son zamanlar da çok moda olan plastik yağmur çizmelerini giymemeye özen göstermek. Ayağın bütün yapısını bozan bu çizmeler ayak sağlınız açısından oldukça zararlıdır.

 -Ayak bakımında en pratik çözümlerden biri de evde ayak bakımı 

 -Ayakların ve özellikle topukların çatlaması kötü bir görüntüye sebep olmaktadır. Bu nedenledir ki ayaklarınızın çatlamaması için her duştan sonra veya haftanın belirli günlerin de ayaklarınıza krem ile masaj yapıp hem kuruyup çatlamasını engelleyebilir hem de kan dolaşımını hızlandıracağı için daha sağlıklı ayaklarla yaşamınıza devam edebilirsiniz. 



-Her banyoda veya banyodan sonra ayaklarınızda, özellikle topuklarını da oluşan ölü derileri ponza yardımı ile temizlemek de sağlıklı ayak için oldukça önemli bir adım ve bakım olacaktır. 

-Eğer pedikür yaptıran biri iseniz pedikürünüzü yapan kişinin işinin uzmanı olmasına, ölü deriyi alırken canlı deriyi de alıp götürmemesine önem vermeniz gerekmektedir. 

Evde yapacağınız bir pedikür ayağınızı daha kötü ve sağlıksız bir duruma getirebilir Ayak nasırı için bakım; Yazın açık ayakkabılar veya bez ayakkabılar içerisinde rahatta olan ayaklarımız kış geldiği zaman botlar ve kalın ayakkabılar içinde hapsedilmekte ve bu da haliyle havasızlıktan mantar ve nasır oluşumuna yol açabiliyor. Kışın çok da önemli olmayan bu durum yazın bizi oldukça rahatsız edebiliyor. Eğer nasırınızın ağrısı yoksa pedikür yaptırarak kolaylıkla nasırdan kurtulabilirsiniz. Ancak nasırlarınız ağrılı ise en kısa zamanda bir ayak bakım merkezine gidip nasırınızı temizletmeniz gerekebilir. 

Ayak tırnaklarında batık oluşmaması için; 

Ayak sağlığında en önemli unsurlardan biri ise kişisel bakım ve temizliğinizi aksatmamanız. Özellikle ayak tırnaklarınızı düzenli kesmelisiniz. Ayak tırnaklarının kesimi düz olur ve çok dipten kesilen tırnaklar batık oluşumuna yol açabilir. Batık olmaması adına tırnakları biraz uzun bırakmalısınız. Gereğinden fazla uzun olan tırnaklar ayakkabı içerisin de yine batık oluşmasına neden olabilir. Özellikle yaz aylarında açık ayakkabı giyen bayanların ve bayların ayak bakımı çok önemlidir. Bayanlara açık ayakkabı giymeden önce oje sürmeyi öneririm. Bu, ayaklarınızı daha bakımlı gösterecektir. 

Ayak yorgunluğunu ve ayak ağrıları için bakım; 

Çivi çiviyi söker hesabı yorgun ayaklarınızın doktoru soğuk sudur. Yalnızca 1 dakika kadar soğuk ve tazyikli suya tutacağınız ayaklarınızın yorgunluk sorunu ortadan kalkacak. Ardından yorgunluk ve strese birebir lavanta yağı ile masaj yapabilirsiniz. Dayanılması güç bir ağrıyla karşı karşıya iseniz, at kestanesi içerikli bir krem öneririm. Pek çok doğal kişisel bakım markalarında bu tür ürünleri bulmanız mümkün. 



Ayak kokusu için öneriler; 

Özellikle kışın pamuklu çorap ve botların içinde duran ayaklar için korkulu rüya ayak kokusunu önlemek için size birtakım önerilerde bulunmak istiyorum. Öncelikle şunu kabul edin: tüm gün ayakkabı içinde duran ayaklarınızın bazen terleyip nemlenmesi ve yine ayakkabı içinde kendi kendine kuruması ile koku oluşması çok normal. Yani bunu utanılacak bir durum olarak görmektense çözüm aramanız en doğrusu. İlk iş eve geldiğinizde ayaklarınızı limon kolonyası ile bir süre masaj yaparak rahat nefes almasını sağlamak. Ardından antibakteriyel bir sabunla 3-5 dakika sayaklarınızı yıkayın. Ardından duş jeliyle bir kez daha yıkayıp, nemlendirici sürün. Bu işlemi her gün tekrarladığınızda ayak kokusunun 1 aya kadar yok olduğunu göreceksiniz. En önemlisi de aynı ayakkabıyı en fazla iki gün üst üste giymemelisiniz. Ayakkabılarınızı dinlendirerek, havalandırmanız önemli... 

Evde ayak bakımı için karbonat tarifi; 

Ayak bakımında en pratik çözümlerden biri de evde ayak bakımı. Bir kova sıcak suyun için dökülmüş iki üç kaşık karbonatla ayaklarınızı yıkamanız veya bu suyun içerisin de ayaklarınızı bekletmenizdir. Ayakları yumuşatmak için evde yapılabilecek doğal bakım: Her duş sonrası lavanta yağı ile masaj yaparak hem yorgunluğunu atmış, dinlenmiş hem de yumuşacık ayaklara kavuşabilirsiniz. Özellikle kış aylarında kolaylıklar yapabileceğiniz bir diğer tavsiyem de, gece yatmadan önce ayaklarınıza yoğun nemlendirici bir krem sürün ve pamuklu bir çorap giyin. Ertesi gün yumuşacık ayaklara kavuşacaksınız... 

Vücudumuzun tüm kısımlarını göz önünde bulundurduğumuzda ayaklarımız en fazla ihmal edilen kısımlar içinde yer almaktadır. Bunun sebebi biz kadınların dış görünümümüze çok daha fazla önem vermemizdir. Aslına bakarsanız dış görünüm dediğimizde ayaklarımızın nasıl göründüğünden de bahsetmiş oluyoruz ama özellikle kış aylarında ayaklarımız sürekli kapalı olduğundan, onların bakımı konusunda daha rahat davranabiliyoruz. Özellikle şunu unutmamız gerekiyor. Güzellik, bakım ve sağlık; bunları birbirinden ayrı düşünemeyiz. Bu açıdan baktığımızda aslında günün yorgunluğunu en fazla taşıyan ayaklarımıza daha fazla özen göstermemiz gerekir. Ayaklarımızın sağlıklı olması ve dinlenmesi tüm vücudumuzu rahat hissettirecektir. Böylece her ne kadar ayaklarımız dışarıdan görünmese de onların mutluluğu bizim mutluluğumuz olarak yüzümüze yansıyacaktır. Ayak bakımı söz konusu olduğunda birçok öneride bulunulabilir. Ancak bunların arasında en önemli olan pedikür yapmaktır. Bu yazımda pedikür yapmak için ihtiyacımız olan malzemeler vepedikürün nasıl yapıldığı hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Bu ufak ipuçlarından faydalanarak ayaklarınızı şımartabilir, sağlıklı olmalarını ve ayıca seksi görünmelerini sağlayabilirsiniz. 



Pedikür Yapmak İçin Gerekli Malzemeler;

Tırnak makası, Tırnak törpüsü, Kütikül kesici, Tırnak eti itici, Tırnak fırçası, Tırnak kürdanı, Pomza taşı, Topuk törpüsü, Ayak banyosu kabı, Oje çıkarıcı, Pamuk, Nemlendirici, Ilık su, Tırnak bazı, Sıvı sabun, Ayak pudrası, Oje... 

Pedikür Nasıl Yapılır? 



1. İlk adım ayak banyosu. Ayak banyosu kabına ılık su ve az miktar sıvı sabun koyarak karıştırın. Ayaklarınızı birkaç dakika suyun içinde bekletin ve kurulayın. Tırnaklarınızın tamamının suyun içinde kaldığına emin olun. 



2. Eğer tırnaklarınızda oje varsa, pamuk ve oje çıkarıcı yardımıyla eski ojenizi temizleyin.



3. Tırnak makası ile tırnaklarınızı istediğiniz boya gelecek şekilde kısaltın. 

4. Tırnak kesimi sonrasında ortaya çıkan keskin köşeleri ve pürüzleri ortadan kaldırmak için tırnaklarınızı törpüleyin. 


5. Tırnak kürdanının ucuna bir miktar kütikül kremi koyarak yuvarlak hareketlerle tırnak etlerinin içine masaj yapınız. Ponza taşı, topuk törpüsü ve tırnak fırçası kullanarak ayaklarınızdaki ölü hücreleri uzaklaştırın. 

6. Ayaklarınızı tekrar ılık su banyosuna sokarak birkaç dakika bekletin. 




7. Tırnak etlerinizi tekrar tırnak kürdanı ile itin ve kütikül kesici ile tırnak etlerinizi temizleyin. 


8. Tırnak etlerinizi kolayca temizlemek için kütikül kesicinizi ara ara ıslatın. 

9. Ayaklarınızı tekrar yıkayın ve güzelce kurulayın. 



10. Ayağına ve ayak bileğinize nemlendirici kremle masaj yapın ve özellikle parmak aralarınıza ayak pudrası uygulayın. 




11. Alkollü pamuk yardımıyla tırnaklarınızın üzerindeki fazla krem ve pudra artıklarını temizleyin. 



11. Son olarak tırnaklarınızı renklendirebilirsiniz. Bunu yaparken önce tırnak bazını, kuruduktan sonra istediğiniz renkteki ojeyi ve son olarak da son kat cilasını uygulayabilirsiniz. Bu işlem hem tırnaklarınızın daha sağlam olmasını hem de ojenizin daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. 

Ayak Bakımı İle İlgili Bazı Önemli Bilgiler: 

Öncelikle mantar enfeksiyonu gibi hastalıkların oluşmasını engellemek için ayaklarınızı düzenli olarak yıkayın. Ayaklarınızın ve özellikle parmak aralarınızın her zaman kuru olduğundan emin olun. Yaklaşık haftada bir kez ayaklarınıza peeling uygulayarak ölü derileri uzaklaştırın. Terlemeyi önleyici ayak spreyi ve medikal ayak pudrası kullanın. Ayaklarınızı rahatlatmak ve kan dolaşımını arttırmak için sık sık masaj yapın. Ayak tırnaklarınızın düzgün uzaması için tırnaklarınızı sık sık kesin. Ayaklarınızdaki nemi absorbe etmesi için pamuklu çorap giymeyi tercih edin. Doğru büyüklükte ve ayaklarınızın nefes almasına izin veren ayakkabılar kullanın. Pedikür malzemeleri nasıl temizlenir? Pedikür malzemeleri tırnak törpüsü, tırnak makinesi, pedikür kasesi, tırnak fırçası ve ponza taşı gibi malzemeleri içermektedir. Pedikürse temizlik önemlidir. Aynı zamanda pedikür malzemelerinin temizliği de önemlidir. Özellikle pedikür malzemelerini farklı kişiler kullanıyorsa bu da daha da önem kazanır. Çünkü bakterilerden dolayı enfeksiyon riski vardır. Dolayısıyla pedikür malzemelerinizi her şartta temizlemek gerekir. 



1. Pedikürden sonra pedikür kasesini veya ayaklarınızı içine koyduğunuz kabın suyunu mutlaka dökün ve kabı temizleyin. Pedikür kabını temizlerken anti bakteriyel bir temizleyici kullanın. 

2. Tırnak makası ve kütikül kesici gibi malzemelerinizi mutlaka sterilize edin. 

3. Pedikür malzemelerinizden dolayı bakteri, virüs ve mantarlara daha açık olursunuz. Bundan dolayı bunları öldürücü özelliklerde temizlik ürünleri kullanın. 

4. Temizlik ve dezenfekte ürünlerini bir arada kullanabilirsiniz. Pedikür malzemelerinizi en az 10 dk süreye sıcak su içinde bekletin. Tabi sıcak su içine temizlik ve dezenfekte malzemenizi eklemiş olun. Bu ürünleri nasıl kullanacağınız konusunda ürünün etiketini iyice okuyun. Sonra akan sıcak suyun altına tutarak iyice durulayın. Duruladıktan sonra kurumaya bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder